Koiran kutina

Kutina tarkoittaa iholla olevaa tuntemusta, joka saa aikaan halun hangata tai raapia. Kaikki koirat raapivat satunnaisesti itseään, mutta jatkuva kutina voi olla myös kiusallinen elämänlaatua heikentävä vaiva. Kutinan oireita voivat olla raapimisen lisäksi mm. kutisevan kohdan pureminen, nuoleminen ja jäystäminen, kehon osien vetäminen pintoja pitkin sekä pyöriminen ja ravistelu.

Kutinan määrä ei ole vakio, vaan kutina voi voimistua esimerkiksi lämpimissä ja kuivissa olosuhteissa tai koiran ollessa hermostunut tai tylsistynyt.

Kutinan taustalla voi olla useita eri syitä, mutta pitkäkestoisen kutinan yleisimmät taustasyyt ovat allergiat, ulkoloiset ja ihotulehdukset. Allergisia sairauksia ovat mm. atopia ja ruoka-aineallergia. Ulkoloisista esimerkkejä ovat kapi ja täit. Ihotulehduksiin liittyy usein myös kutinaa ja niiden taustalla voi olla lukuisia erilaisia syitä kuten allergiat, hormonaaliset häiriöt ja ihovauriot. Taustasyiden selvittäminen on ensiarvoisen tärkeää hoidon onnistumisen kannalta. Jos syytä ei selvitetä, vaan aletaan hoitaa pelkkää kutinaoiretta, voi täysin hoidettavissa oleva sairaus pitkittyä tai jäädä kokonaan hoitamatta.

Omistajan antamat taustatiedot mm. kutinan alkamisajasta, kestosta, vuodenaikaisvaihteluista ja aiemmasta hoitovasteesta ovat ensiarvoisen tärkeitä eläinlääkärille, kun kutinan syytä aletaan selvittää.

Mikäli potilaalla on useita kutinaa aiheuttavia sairauksia päällekkäin (esim. atopia ja ruoka-aineallergia), ovat selvitystyö ja hoito entistä haastavampia. Kutinan syy voi myös vaihdella. Jos aiemmin hyvin hoitoon vastannut allergikko alkaa äkillisesti kutista voimakkaasti, voi kyse olla allergian pahenemisen sijaan esimerkiksi ulkoloistartunnasta.

Kutinaa voidaan hoitaa monin eri tavoin. Kun taustasyyt on tunnistettu, voidaan hoito räätälöidä kullekin potilaalle optimaaliseksi.

Laadukasta hoitoa lemmikillesi läpi elämän.

VARAA AIKA