Koirien ja kissojen viralliset sydäntutkimukset

Sekä koirilla että kissoilla käytetään sydäntutkimusta tarkoituksena kartoittaa eri roduissa esiintyviä sydänsairauksia sekä tukea näiden sairauksien vastustamista. Kokenut sydäneläinlääkärimme Taru Kangasniemi tekee Livetissä kissojen ja koirien viralliset sydämen ultraäänitutkimukset (koirien Pevisa lausunnot ja kissojen PawPeds).

Kaikille koirille voidaan tehdä Kennelliiton hyväksymä virallinen sydäntutkimus, mutta joillain roduilla tutkimuksen tekemistä vaaditaan jalostuskoirilta. Tutkimus voi olla pelkästään sydämen kuuntelu (auskultaatio) tai siihen voi liittyä myös sydämen ultraäänitutkimus sekä sydänfilmitutkimus (lepo-EKG tai Holter). Lisää tietoa koirien virallisesta sydäntutkimuksesta ja Pevisa-lausunnoista löydät Kennelliiton sivuilta.

PawPeds on yhteiseurooppalainen tietokanta, johon on kerätty rotukissoista sukutauluja ja terveystietoja samaan tapaan kuin Kennelliitto kerää vastaavia tietoja rotukoirista. Kissojen virallisia sydänlausuntoja voi lähettää tietokantaan omistajan niin halutessa.

Lisää tietoa koirien ja kissojen sydänsairauksista löydät tietopaketistamme.